Έργα σε Εξέλιξη

Αυτή τη στιγμή εκτελείται ένα επίπονο και δύσκολο από τεχνικής άποψης έργο στο λιμάνι Κατακολου με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του προκειμένου να το θωρακίσει απέναντι σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έως τώρα έθεταν εν αμφιβόλω την δυνατότητα ελλιμενισμού των πλοίων που το προσέγγιζαν σε περίπτωση θαλασσοταραχής.

Πρόκειται για την επέκταση του προσημενου μωλου κατά 150 μέτρα από την υφιστάμενη θέση του καθώς στην ίδια εργολαβία και παράλληλα με αυτήν εκτελείται και επέκταση του κρηπιδώματος της παραλιακής ζώνης μπροστά από τα καταστήματα. Στην επέκταση αυτή εντάσσεται και η κατασκευή εσωτερικού κυματοθραύστη κατά μήκος της επέκτασης με στόχο την εξασθένηση των ρευμάτων που θα δημιουργούνται με την επικράτηση μποφόρ , απαλλάσσοντας την παραλιακή ζώνη από τυχόν έντονο κυματισμό στο μέλλον.

Η εργολαβία έχει προϋπολογισμό 12,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από εξασφαλισμένες πιστώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλαδας.

Στο προσεχές μέλλον εξετάζεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΣΔΥΤ κατασκευής και τέταρτης προβλήτας στον χώρο της σημερινής μαρίνας Κατακόλου ώστε να ελλιμενίζονται τα λεγόμενα τρίτης γενιάς κρουαζιερόπλοια άνω δηλαδή των 350 μέτρων εκτοπίσματος!

Στον χερσαίο χώρο της μαρίνας λειτουργεί ήδη εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας «ΚΑΣΤΩΡ» που έχει αναλάβει τις εργασίες με δυο πλωτούς της γερανούς , ένα ρυμουλκό και άλλα μηχανήματα βαρέως τύπου ενώ καθημερινά παράγεται υλικό πχ Τετράποδα(μπλοκια) καλούπια κλπ

Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα περαίωσης τον Ιούνιο του 2015 ενώ οι ανάδοχοι κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του μεγαλύτερου και δυσκολότερου τεχνικά τμήματος του έως τον Μάρτιο του νέου έτους οπότε και αναμένονται δειλά δειλά οι νέες αφίξεις της νέας τουριστικής σεζόν!

Ένα ακόμη έργο που αναμένεται να εκτελεστεί μέσα στο 2015 είναι αυτό της κτιριακής ανάπλασης της χερσαίας λιμενικής ζώνης με συμμετοχή και του δημοτικού λιμενικού ταμείου αλλά και πάλι την συμμετοχή κατά κύριο λόγο της Περιφέρειας ,με ποσό που έχει ήδη προοριστεί για τον σκοπό αυτό και υπάρχουν έτοιμες μελέτες ώστε το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ,να έχει γίνει η δημοπράτηση του.

Στην ανάπλαση προβλέπονται ακόμη και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον ρόλο και τον χαρακτήρα του λιμανιού δημιουργώντας υποδομές που απουσίαζαν τα προηγούμενα χρόνια όπως κτίριο ΣΕΓΚΕΝ- για τον έλεγχο τουριστών από χώρες μη κράτη μέλη της Ε.Ε.- και λειτουργικής διευκόλυνσης για την διελευση και σταθμεσυη των Μεσων μαζικής μεταφοράς που εμπλεκονται με την κρουαζιερα.

Στον χώρο των αναπλάσεων προβλέπεται ακόμη πολυχώρος πολιτιστικών δράσεων, διαπλατύνσεις δρόμων , δημιουργία νέας νησίδας και κόμβου από-επιβιβασης λεωφορείων, μονοδρομήσεις , στέγαστρα, κα

Ωστόσο η νέα διοίκηση του ΔΛΤ Πύργου μερίμνησε ώστε να επεκτείνει τα υφιστάμενα wc κατασκευάζοντας μια ακόμη, ειδικά για ΑΜΕΑ –που δεν υπήρχε ως τώρα στο λιμάνι- και να εκσυγχρονίσει με ιδίους πόρους τα γραφεία του ταμείου και τον περιβάλλοντα χώρο που διόλου δεν θύμιζε πύλη εισόδου τουριστών με την πρώτη …ή την δεύτερη ματιά!