Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου

(13 χλμ από το λιμάνι Κατακόλου)
Ιδρύθηκε το 1926 από όμιλο επιφανών Πυργίων πολιτών με επικεφαλής τον αρχίατρο Κωνσταντίνο Χριστόπουλο. Αρχικά λειτούργησε με την επωνυμία «Ηλειακή Βιβλιοθήκη» και το 1953 έγινε δημόσια με Διευθυντή τον Ηλείο λογοτέχνη Τάκη Δόξα. Το έτος 1971 η Δημόσια Βιβλιοθήκη έγινε Κεντρική ενώ σήμερα διαθέτει 120.000 τόμους βιβλίων όλων των κατηγοριών.

Κεντρική Πλατεία – Επαρχείο

( στον ιστορικό λόφο του Πύργου , 13 χλμ από το λιμάνι Κατακόλου)
Στο λόφο του Επαρχείου ξεκίνησε η δημιουργία του Πύργου τον οποίο κατασκεύασε το 1512 ο Μπέης. Από εκεί η σημερινή πόλη πήρε το όνομά της. Στην κεντρική πλατεία, Σάκη Καράγιωργα, υπάρχουν μνημεία που θυμίζουν την ιστορία της περιοχής και τον αγώνα των κατοίκων. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για τη θυσία των αγωνιστών του 1821, το μνημείο του Μίλτωνα Ιατρίδη που ήταν κυβερνήτης του θρυλικού υποβρυχίου Παπανικολής και εκείνο του Μητροπολίτη Ηλείας, Αντώνιο, για τη συμβολή του στη γερμανική κατοχή. Σήμερα εκτός από τα μνημεία στην κεντρική πλατεία λειτουργούν πολλές καφετέριες και ουζερί ενώ αγέρωχο στέκει στο κέντρο το μεγάλο συντριβάνι και το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Κτήμα Μερκούρη

(4χλμ από το λιμάνι Κατακόλου)
Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στο Κορακοχώρι, κοντά στο Κατάκολο (4 χλμ), τον Πύργο (13 χλμ) και την Αρχαία Ολυμπία (35 χλμ).
Πρόκειται για ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα, με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και παλαιότερα Κορινθιακής σταφίδας. Ανήκει στην οικογένεια Μερκούρη, με ρίζες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο, μια οικογένεια με ποικίλα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερη αγάπη για τη γη. Το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή μιας οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας ενώ σήμερα η εταιρεία Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. διευθύνεται από τους αδελφούς Βασίλη και Χρήστο Κανελλακόπουλο, 4η γενιά της οικογένειας.

Παλαιά Δημοτική Αγορά Πύργου

( 13 χλμ από το λιμάνι Κατακόλου)
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η αγορά ήταν ξύλινη. Το έτος 1890 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Πέτρου Αυγερινού, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της λιθόκτιστης αγοράς, ένα έργο τη μελέτη του οποίου ανέλαβε ο διάσημος αρχιτέκτονας της εποχής Τσίλερ. Σήμερα η Παλαιά Δημοτική Αγορά λειτουργεί σαν αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πύργου. Επίσης γύρω από το Μουσείο λειτουργούν παραδοσιακά καφέ και μαγαζιά που κατασκευάζουν παλιά αντικείμενα και σκεύη.