Αρχαία Ολυμπία

Ιερή και παγκόσμια πόλη, που το ιερό της απλώνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο, που ξεκινά από τους πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου Λόφου ανάμεσα στον Αλφειό και τον παραπόταμο του Κλαδέου. Στο Πανελλήνιο ιερό της αρχαιότητας διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Διός οι πιο λαμπροί αγώνες των Ελλήνων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ταυτισμένοι με τα ιδανικά της Ειρήνης, που σφυρηλάτησαν για πολλούς αιώνες την ενότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στην Ιερή Άλτη (Άλσος) της Ολυμπίας, η ζωή άρχισε με την αυγή των προϊστορικών χρόνων (2300-2100 π.Χ.). Το ιερό της περιβαλλόταν από τείχος που διαχώριζε τους ναούς και τα θρησκευτικά οικοδομήματα από τα κοσμικά. Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα κτήρια, είχε ο ναός του Ολυμπίου Διός, κτισμένος από τον αρχιτέκτονα, Λίβωνα. Επίσης ο ναός της Ήρας, το Μητρώο, το Πρυτανείο και το Φιλιππείο, αποτελούσαν αριστουργηματικά οικοδομήματα που κοσμούσαν τον εσωτερικό χώρο του ιερού Αλσυλλίου. Πέρα από τα παραπάνω, σημαντική θέση στην ιστορία της Ολυμπίας, έχουν η Παλαίστρα, το περίφημο Στάδιο, το Γυμνάσιο, το εργαστήριο του Φειδία καθώς και ο Θεηκολεώνας, το Βουλευτήριο, η οικία και αψίδα του Νέρωνα και το Λεωνίδαιο. Η εξέλιξη της Ολυμπίας βασίστηκε αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επίδρασή τους στον ελληνικό – και όχι μόνο – αρχαίο κόσμο.

Σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αρχαιολογικό της χώρο, τα μουσεία των Αρχαίων και Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αντίστοιχα καθώς και το μουσείο των ανασκαφών. Επίσης τα εκατοντάδες μαγαζιά με διάφορα διακοσμητικά είδη του Ελληνικού πολιτισμού αλλά και τα εστιατόρια με γνήσιες ελληνικές γεύσεις, τα καφέ και τα μεζεδοπωλεία λειτουργούν καθημερινά στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τρόποι να φθάσεις εκεί από το λιμάνι μας: υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία και μεμονωμένοι tour operators που οδικώς σου εξασφαλίσουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι με ή χωρίς ξενάγηση.
Υπάρχουν επιχειρήσεις με ενοικιαζόμενα οχήματα .
Αστικές συγκοινωνίες: Μέσω ΟΣΕ το τρένο έχει εγκατεστημένο σταθμό με εκδοτήριο εισιτηρίων (στο ύψος της παιδικής χαράς του χωριού) και γίνονται συχνά δρομολόγια από Κατάκολο προς Πύργο και Αρχαία Ολυμπία μετ’ επιστροφής.
Αν βρίσκεσαι με δικό σου όχημα στο λιμάνι θα πρέπει να γνωρίζεις πως η ιερή πόλη απέχει μόλις 35 χλμ από το Κατάκολο και κινείσαι μεσω ΕΟ Πύργου Ολυμπίας στο ύψος των φαναριών Λαστεϊκων αφού προηγουμένως έχεις μπει στην παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη από τον κεντρικό δρόμο που διέρχεσαι.