Τοπικά Προϊόντα

Ευλογημένη η γη και οι καρποί της!

Όταν ο Θεός έπλασε την Ηλεία ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος μαζί της. Της χάρισε φυσική ομορφιά, θάλασσα, ποτάμια, βουνά, πεδιάδες και παραλίες. Της τα έδωσε όλα για να έχει να πορεύεται…

Και τα χρόνια πέρασαν και η ομορφιά έγινε πλούτος και ο πλούτος, ιστορία και κάπως έτσι συνεχίζεται η δημιουργία! Το μόνο που δεν της χαρίστηκε είναι οι άνθρωποι… αυτοί μάλλον συνέβαλαν στον μαρασμό της αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Προϊόντα της μάνας γης

Η Ηλεία όσο φημίζεται για τον Ολυμπισμό της και την φιλοξενία της άλλο τόσο έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα της και με την παραγωγή οίνου.

Από την αρχαιότητα κιόλας παράγονταν εκπληκτικά κρασιά που όμως διέφεραν κατά πολύ από αυτό που εμείς σήμερα αποκαλούμε κρασί καθώς τότε με τα μέσα που διέθεταν παρασκεύαζαν ένα είδος μελάσας που αραίωναν έπειτα με νερό και το φύλατταν –ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια- είτε σε πήλινα είτε και σε μπρούτζινα δοχεία. Ονομάζονταν δε, κρατήρας φανερώνοντας και την ισχυρή του γεύση και έτσι βγήκε το όνομα «κρασί» που όλοι γνωρίζουμε.

Σε αρχαίες πόλεις της περιοχής μας βρέθηκαν πατητήρια και δοχεία που φυλάσσονταν τα προϊόντα της αμπέλου ενώ μετέπειτα αναδειχθηκε η καλλιέργεια και παραγωγή της σταφίδας που αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό για την διατροφή μας.

Η σταφίδα σηματοδότησε την ύπαιθρο της Ηλείας για αιώνες αφού χαρακτηρίστηκε ως ο «μαύρος χρυσός» της , ένα προϊόν που ανέθρεψε γενιές και γενιές ηλείων αγροτών και δημιούργησε συνεταιριστικά κινήματα που έμειναν στην ιστορία για την δύναμη και τον πλούτο που απέφεραν στην τοπική και όχι μόνον, οικονομία.

Η σταφίδα έφερε και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων. Επιβάλλονταν λογω της αύξησης της ζήτησης και των πωλήσεων εκτός των κλειστών της συνόρων, να δημιουργηθεί υπεραστικός δίαυλος επικοινωνίας.

Εκείνα τα χρόνια -περί των αρχών του 18ου αιώνα -υπήρχαν όμως μόνο καΐκια και κάρα ! Έτσι δυσκόλευε πολύ την μεταφορά του προϊόντος. Τα πλοία φόρτωναν τότε στον Πειραιά από όπου είχε ξεκινήσει και ο πρώτος σιδηρόδρομος και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η ανάγκη για επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Κατάκολο !

Σημάδια εκείνης της αναγέννησης έμεναν μέχρι πρότινος στο λιμάνι με τις ράγες του τρένου εκεί όπου αποβιβάζονταν οι τουρίστες της κρουαζιέρας τα πρώτα χρόνια της κρουαζιέρας στην περιοχή.

Τα αναγκαία έργα ανάπτυξης του λιμανιού απαιτούσαν την απομάκρυνση τους και έτσι οι ράγες έφυγαν …έμειναν ως εκεί που υπάρχει ακόμη ο σταθμός του τρένου που είχε παλιότερα την ονομασία «Λουτρά» και οι παλιοί θυμούνται να κατεβαίνουν κατά ορδές οι λουόμενοι στο Κατάκολο!

Σήμερα κρασιά παράγονται προς εξαγωγή από τα Οινοποιεία των Κτημάτων Μερκούρη , Σταυρόπουλου, Μπριντζίκη , Μαρκόγιαννη και Λιακόπουλου(Ολύμπια Γη) ενώ υπάρχουν και πολλά τοπικά οινοποιεία που καθημερινά αυξάνουν τη λίστα του πελατολογίου τους με παραγγελίες και εκτός Ηλείας εξαπλώνοντας έτσι το δίκτυο πωλήσεων τους.

Στην Ηλεία οι αμπελώνες ανάλογα και με το υψόμετρο τους παράγουν κυρίως ποικιλίες Ροδίτη, Μαυροδάφνης και μερλό, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες ποικιλίες τοπικών οινοπαραγωγών.

Ελιές και Ελαιόλαδο

Εξαιρετική είναι και η ποικιλία ελαιολάδων στην Ηλεία! Μάλιστα τα τελευταία χρόνια τα ελαιοτριβεία έχουν αυξηθεί τόσο σε επίπεδο εκσυγχρονισμού των παλαιοτέρων όσο και σε επίπεδο δημιουργίας καινούριων που πιστοποιημένα πια αναλαμβάνουν την τυποποίηση και εμφιάλωση τους και τα διανέμουν έπειτα, εντος και εκτός ηλειακών συνόρων.

Οι ποικιλίες είναι κυρίως από κορωνεϊκες ελιές με πλούσια ύφη και γεύση ενώ υπάρχει και αγουρέλαιο έξτρα παρθένης ποιότητας που γίνεται ανάρπαστο στο εξωτερικό.

Ζυμαρικά

Επιχειρήσεις παραγωγής χειροποίητων ζυμαρικών ξεπηδούν η μια μετά την άλλη στην Ηλεία αφού σαν συνήθεια οι περισσότερες νοικοκυρές στα χωριά όσο και σε αστικά κέντρα, διέθεταν τον εξοπλισμό , την τέχνη και το μεράκι για να τα παρασκευάζουν μόνες τους με στόχο τα παιδιά και τα εγγόνια τους να έχουν καθόλη την διάρκεια φρέσκα και από αγνά υλικά , ζυμαρικά να καταναλώνουν.

Με βάση το φρέσκο γάλα και τα φρέσκα αυγά , συχνά και το αγνό βούτυρο, παρασκευάζονται τα ονομαστά ζυμαρικά ορεινής και ημιορεινής Ηλείας όπως πχ «Ήλις» και «Ανδρίτσαινα» ενώ πολλές μικρές βιομηχανίες προμηθεύουν την αγορά της Ηλείας με πολλά δικά τους προϊόντα (τραχανάς ξηρός και γλυκός, χυλοπίτες, λαζάνια και κους κους).

Γαλακτοκομικά

Μια εξίσου αρχέγονη παράδοση των Ηλείων ήταν και παραμένει και στις μέρες μας η παραγωγή γάλακτος και υποπροϊόντων του από την εκτροφή των αιγοπροβάτων και βοοειδών που ως νομάδες κτηνοτρόφοι σε χειμαδιά της περιοχής, συνήθιζαν να ξεχειμωνιάζουν ερχόμενοι από γειτονικούς νομούς.

Η κτηνοτροφία σήμερα περνά μεν δύσκολες στιγμές λογω της παγκοσμιοποίησης και του ανοιχτού ανταγωνισμού από την βόρεια κυρίως Ευρώπη αλλά εξακολουθεί να παράγει με πατροπαράδοτο τρόπο τα γνήσια ελληνικά τυριά και γιαούρτια όσο και το εξαιρετικής σημασίας θρεπτικό ελληνικό γάλα.

Θυμίζουμε την διάκριση της εταιρείας Β. Καλομοίρης ΗΛ. ΒΙ. ΓΑΛ. Α.Β.Ε.Ε. που τιμήθηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκή διοργάνωση ως καλύτερη ελληνική φέτα !

Πολλές ακόμη τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις όπως η Φάρμα Ηλείας με έδρα τα Καβάσιλα Γαστούνης και του Αβραμόπουλου στην ορεινή Ηλεία, διανέμουν σε τοπικές και λοιπές αγορές τα προϊόντα τους εξασφαλίζοντας πραγματικά φρέσκο γάλα τεσσάρων ημερών και δεκάδες ακόμη υποπροϊόντα του.

Μέλι

Η μελισσοκομία έχει και πάλι ανθήσει στην Ηλεία μετά και τον σάλο που ξέσπασε για μεταλλαγμένο μέλι προερχόμενο κυρίως από την Κίνα χωρίς πιστοποιήσεις και ονομασία προέλευσης αλλά με πολύ χαμηλό κόστος στον καταναλωτή.

Τώρα πια εντος και εκτός Ελλάδας έγινε συνείδηση ότι ο,τι αξίζει κοστίζει και έτσι οι Έλληνες μελισσοπαραγωγοί παραμένουν στο προσκήνιο και κατακτούν σταδιακά την χαμένη του αγορά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την μελισσοκομία Ιωάννη Στεφανόπουλου στον Πύργο με την επωνυμία «Ηλειακή Μελισσοκομία» ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι από μεράκι ασχολούνται με την παραγωγή μελιού όπως στη Ζαχαρω με την προσπάθεια της «Ελληνικής Μελισσοκομικής» του Βασίλη Γκιώνη και της παρέας των αποκεντρωμένων στο Λουκά Πηνείας που σε κτήμα που αγόρασαν ζουν εκεί και παράγουν τα δικά τους προϊόντα από την πώληση των οποίων έχουν και το εισόδημα τους!

Αρωματικά φυτά και σπόροι

Ο σύλλογος «Πελίτις» για την διάσωση και διαφύλαξη σπόρων σε συνεργασία με άλλους τοπικούς συλλόγους ξεκίνησαν ως ιδέα την διάδοση των αρχαίων ελληνικών συνηθειών φαγητού και μας έμαθαν την αξία πολλών θρεπτικών πρώτων υλών της μάνας γης.

Συχνά ο σύλλογος διοργανώνει από κοινού με άλλους φορείς ενημερωτικές εκδηλώσεις και μετέχει με δικά του stand σε εκθέσεις με βάση το φαγητό και τις γεύσεις φέροντας μας σε επαφή με τη Φύση και την υγιεινή διατροφή που χαρίζει μακροβιότητα.

Καλλιεργούμε ανόθευτους σπόρους χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα και παράγουμε ποιοτικό φαγητό αυτό είναι το μότο τους!

Φράουλες Ηλείας

Οι φράουλες της Ηλείας πρώτα κέρδισαν την διεθνή αγορά και στη συνέχεια την ελληνική !

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι πρώτοι παράτολμοι για τα τότε ελληνικά δεδομένα της αγοράς κατάφεραν συσπειρώνοντας τι δυνάμεις και τα κεφάλαια τους να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εξαγωγικό δίκτυο προς Ρωσία και Ολλανδία αρχικά και έπειτα και σε πολλές χώρες του εξωτικοί ,με ασυναγώνιστης ποιότητας προϊόν , την φράουλα Μανωλάδας.

Από το 2000 και μετά πολλές εκτάσεις της επαρχίας Βουπρασίας φυτεύτηκαν με φράουλα και ένας νέος «χρυσός»αυτή την φορά ερυθρού χρώματος έκανε την εμφάνιση του στην Ηλεία … Υπάρχουν ήδη δυο ομάδες παραγωγών δυο ομάδες παραγωγών αυτή του συνεταιρισμού «Υρμίνη» και η προσφάτως συσταθείσα, ομάδα παραγωγών με την επωνυμία «Ηλιδα».

Η παροχή στους πελάτες της ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς και η διεύρυνση των εξαγωγικών προορισμών τους, παραμένει ο κυριότερος στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ, που παράγει φράουλα στο νομό Ηλείας. Η Ομάδα Παραγωγών του Συνεταιρισμού έχει 35 παραγωγούς – μέλη, καλλιεργεί 2.500 στρέμματα (με θερμοκήπια), ενώ παράγει συνολικά 10 χιλιάδες τόνους φράουλα.

Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών από την Ηλεία αποτελεί το βασικό ατού της, αφού με βάση σχετικά στοιχεία από τη συνολικά παραγόμενη ποσότητα (10.000 τόνους), οι 9.500 τόνοι φεύγουν για το εξωτερικό.

Το σύνολο της παραγωγής φράουλας διαθέτει πιστοποίηση, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής. (AGRO 2-1. & 2-2., EUREPGAP)

Η Ομάδα "ΥΡΜΙΝΗ" καλλιεργεί τρεις ποικιλίες φράουλας: Την Καμαρόσα, ποικιλία standard στον κόσμο   της φράουλας, την πρώϊμη ποικιλία Βετάνα και την Καντόνκγα, ποικιλία με ευρωπαϊκή καταγωγή.

Μια νέα Ομάδα Παραγωγών φράουλας με την επωνυμία «Ήλιδα» δημιουργήθηκε στην Ηλεία, αλλάζοντας τα εμπορικά και παραγωγικά δεδομένα στην περιοχή. Η δραστηριοποίηση της Ομάδας στόχος της εχει να αποκτήσει η φράουλα της περιοχής την υπεραξία που της αρμόζει.

Η «Ήλιδα», αποτελείται από 47 παραγωγούς ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις φτάνουν τα 2.500 στρέμματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, κ. Ανδρέας Γούργαρης, βασικός στόχος της νεοσύστατης οργάνωσης είναι η αποστολή του προϊόντος στις διεθνής αγορές ενώ μας τονίζει ότι είναι ανάγκη να ανοιχτούν και άλλοι εμπορικοί προορισμοί εκτός από αυτόν της Ρωσίας.

Μάλιστα οι παραγωγοί σκοπεύουν να εξάγουν και στην Βουλγαρία. Το συσκευαστήριο της Ομάδας Παραγωγών στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο στην Νέα Μανωλάδα ενώ σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γούργαρης δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτήσεων. «Έχουμε στηριχθεί μόνο στις δικές μας “οικονομικές δυνάμεις”», μας τόνισε χαρακτηριστικά.

Ρόδι, χυμός ζωής!

H ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε., είναι μια οργανωμένη αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα για την καλλιέργεια της ροδιάς, την εμπορία και την μεταποίησή της, που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αλφειού, του Λάδωνα και του Ερύμανθου.
Ξεκίνησε ως ιδέα, έγινε όραμα, σχέδιο και γρήγορα μια δυναμική πολυσυμμετοχική εταιρία, με 70 πρωτοπόρους ιδρυτικούς μετόχους, όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων, από τις περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας(αρχικά) και επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο και σε ένα τμήμα της Στερεάς Ελλάδας.
Το 30% απαρτίζεται από αγρότες-καλλιεργητές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιστήμονες κλπ.
Την εταιρεία έχει αναλάβει όλο το ηλικιακό φάσμα προσφέροντας ο καθένας τις ιδέες του και φυσικά το αστείρευτο μεράκι για εργασία και επιτυχίες. Όπως μας ανέφερε και ο Πρόεδρος της εταιρείας κ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος η φιλοσοφία της εταιρείας στηρίζεται στην κοινωνική οικονομία. Ένας κλάδος ανεπτυγμένος κυρίως στην Ευρώπη και έρχεται να πάρει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα. επρόκειτο για κοινωνική επιχειρηματικότητα στην οποία οι ομάδες εφαρμόζουν ολοκληρωμένους τρόπους διαχείρισης με βάση την κοινωνική οικονομία.

Τα ρόδια της AΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε. κάνουν το δεύτερο μεγάλο άλμα με τη δημιουργία εργοστασίου - χυμοποιητήριου ροδιού, στην περιοχή της Ηλείας, συνολικής επένδυσης 700.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 475.000 € εντάσσονται στο Leader Ολυμπίας, με 50% ίδια συμμετοχή και 50% επιχορήγηση. Οι ιδέες και οι δράσεις της εταιρίας, δεν σταματούν εδώ. Η μελέτη της αγοράς, το θαυμάσιο προϊόν που παράγει, η αξία του προϊόντος τόσο στη διατροφή όσο και στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία, αλλά, προπαντός, η δύναμη της ομάδας, θα οδηγούν σε νέα, ίσως και ακόμη μεγαλύτερα άλματα. Το εγχείρημα είναι επιχειρηματικό, κοινωνικό και πάνω από όλα πρωτοπόρο και βεβαίως προσοδοφόρο τόσο για τους μετόχους -καλλιεργητές - μέλη της, όσο και για δορυφορικά επαγγέλματα που κινούνται γύρω από την εταιρία.
Τα ρόδια της ΑΛΦΕΙΟΣ ΡΟΔΙ Α.Ε. πωλούνται στην αγορά, ως νωπό φρούτο και ως φρεσκοστημένος χυμός!