ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ: ΠΡΑΣΙΝΗ «ΣΤΡΟΦΗ» ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία για την κορυφαία διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo με την συμμετοχή 2.030 εταιρειών από 82 χώρες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, και περισσότερων από 40.000 επαγγελματιών του κλάδου ενώ υπήρξαν 23 εθνικά περίπτερα.

Ανάμεσα στους παρόντες, και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Νικολούτσος ο οποίος στις συναντήσεις του με φορείς, επιχειρηματίες και εταιρείες, συζήτηση και παράλληλα τόνισε την ανάγκη το λιμάνι του Κατακόλου να αναβαθμιστεί, να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της εποχής.

Ο κ. Νικολούτσος μιλώντας στη εφ. «Πατρίς» για την συμμετοχή του στα «Ποσειδώνια» αλλά και τον σχεδιασμό  για το λιμάνι του Κατακόλου τόνισε πως «Είναι στα σχέδιά μας να βελτιώσουμε τις παροχές στα σκάφη, έτσι ώστε να αποτελεί ακόμα ένα παράγοντα ελκυστικότητας για τη χρήση του λιμένα Κατακόλου, ενώ αρχίζουμε και κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση δημιουργίας ‘’πράσινων’’ συνθηκών στο λιμάνι, όπως η δημιουργία συνθηκών ηλεκτροδότησης. Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλου και εμείς έχουμε τη δυνατότητα λόγω του σχεδιασμού της ΔΕΔΔΗΕ να δώσουμε αυτές τις παροχές, κάτι που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκά λιμάνια».

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείο Πύργου υπογράμμισε ακόμα πως «τρέχουν» οι συνθήκες για την ωρίμανση των έργων της Χερσαίας Ζώνης εννοώντας το Terminal, το κτίριο Σέγκεν και το παλιό απεντομωτήριο, καθώς και τη διαχείριση του χώρου κυκλοφορίας.

Κλείνοντας, ο Κώστας Νικολούτσος αναφέρθηκε στο σχέδιο προβολής του λιμανιού αλλά και στην μελέτη για μια νέα προβλήτα.

«Νομίζω ότι μέσα στο 2024 να είμαστε σε θέση να προβάλλουμε το νέο λιμάνι και αυτό θα είναι μια ταυτότητα διαφορετική. Από τη μεριά μας, εκτός από αυτά που ανέφερα, ενδιαφερόμαστε να δημιούργησε συνθήκες και για δεύτερη προβλήτα. Είμαστε σε φάση της ανάθεσης μελέτης για δίδυμη προβλήτα εκεί τώρα βρίσκεται η μαρίνα και της ενδεχόμενης χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης. Μας είναι απαραίτητη γιατί εμείς αυτή την στιγμή έχουμε τρεις προβλήτες για κρουαζιερόπλοια, όμως για παράδειγμα τέλος του μήνα θα έχουμε πέντε καράβια σε μια ημέρα», τόνισε ο κ. Νικολούτσος, προσθέτοντας ότι το λιμάνι θα χρειαστεί και μια εφεδρεία σε περίπτωση που κάποιο κρουαζιερόπλοιο για τον οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να ακινητοποιηθεί στο λιμάνι.

πηγή: patrisnews.gr