Με θετικό πρόσημο ο απολογισμός του πρώτου 8μηνου της Διοίκησης του Δ.Λ.Τ. Πύργου

HOME PORT, ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ , ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ WC για ΑΜΕΑ KAI ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ, ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΝΕΡΟ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ τα πρώτα «συν» της Διοίκησης του Δ.Λ.Τ. Πύργου.

Υψηλότερα έθεσε η Διοίκηση του Δ.Λ.Τ. Πυργου τον πήχη για την συνέχεια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προτεραιοτήτων που ειχε θεσει το προηγούμενο διάστημα της οχταμηνης μεχρι στιγμής θητείας της ως φορέα διαχείρισης του λιμένος Κατακόλου.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πυργου , κ Λεωνίδας Βαρουξής και Διον. Αντωνοπουλος αντίστοιχα, την Κυριακή το μεσημέρι στον πρώτο οροφο του Λατσείου Μεγάρου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ και αναφέρθηκαν σε στοχους που υλοποιήθηκαν και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την επίτευξη του οράματος της Διοίκησης του ταμείου , να γινει το λιμάνι Κατακολου ξανά μεταξύ των τριων πρώτων της χωρας σε προσεγγίσεις κρουαζεροπλοίων ,όπως ισχυε μεχρι και το 2011.
Οκ Βαρουξής λαμβάνοντας τον λογο εκανε αναλυτική αναφορά στις δρασεις τους από τον Οκτωβριο του 2014 –οποτε και ανέλαβαν καθήκοντα- εως και σημερα απαριθμώντας τα έργα που εχουν ηδη γίνει εντός και εκτός λιμενικής ζωνης με γνώμονα το συμφερον της Ηλειας αφου όπως υποστήριξε το λιμάνι Κατακολου ανήκει στον Δημο Πυργου και ευρύτερα σε ολόκληρο τον νομό.
Πιο συγκεκριμένα θύμισε πως από το ξεκινημα της θητείας τους ως Δ.Σ. εθεσαν ως προτεραιότητα την αισθητική ανάπλαση της αποκαλουμένης υποτιμητικά από πολλες ναυτηλιακες εταιρεις με τις οποιες ειχε ελθει ως εκεινη την στιγμή σε προσωπικη επαφη, ως «γκρίζας αλάνας», θέλοντας να αλλαξει οψη το λιμάνι με την δημιουργία χωρων πρασίνου και εξωτερικης καλαισθησίας των κτιρίων που το περιβάλλουν .
Με εργασιες για την φύτευση γκαζον και καλλωπιστικών φυτων οσο και το βαψιμο ολων των κτιριων του λιμανιού εγινε κιολας η αρχή ενώ έπεται όπως ανακοίνωσε και ο εξωραϊσμός του πρώην τουριστικού περιπτέρου και η επισκευή του κτιρίου που στεγαζει την υπηρεσια τους . Κι όλα αυτά με το χαμηλότερο δυνατό κοστος και με ευεργετικά αποτελσματα αφου η ανταπόκριση επισκεπτών και τουριστών τους εχει κιόλας αποζημιώσει .
Παράλληλα κατασκευάστηκαν wc για ΑΜΕΑ που απουσίαζαν από τον λιμενικό χωρο ενώ επισκευάστηκαν ολες οι δημοσιες τουαλετες , καθαρίστηκαν οι αποθήκες και τα παροπλισμένα μηχανήματα ενώ μαζεύτηκαν από κάθε γωνιά του λιμανιού εγκαταλειμμένα αντικείμενα και φερτά υλικά που εναποθέτονταν άναρχα σε όλο το εύρος της χερσαίας λιμενικής ζώνης κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Η φύλαξη του λιμανιού πρωι και βραδυ θα ενισχυθεί σταδιακά όπως επιβαλουν οι κανόνες ασφαλείας λιμένων.
Εξασφάλισαν την συνέχιση των λιμενικών εργασιών που παρέλαβαν ως σημαντική προίκα από την προηγούμενη Διοίκηση του ΛΤ. και σε αγαστή συνεργασία με την εταιρεία «Κάστωρ-θυγατρική της Άκτωρ- και τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕΔ τα έργα στο Κατάκολο θα εκτελεστούν στο ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις παρά την οικονομική δύσκολη συγκυρία της χώρας μας ενώ εκ μέρους του λιμενικού ταμείου εχει ζητηθεί και θα γίνει ,επιπλέον –και χωρίς άλλη δαπάνη- η εκβάθυνση της παραλιακής γραμμής μπροστά από τα καταστήματα, εκει όπου επεκτείνεται το κρηπίδωμα , ώστε να αυξηθούν οι θέσεις δέσης σε σκάφη αναψυχής και αντίστοιχα τα έσοδα του Λ.Τ στο μέλλον.
Με προσωπική του παρέμβαση ο κ Βαρουξής εξασφάλισε από την ηγεσία του Υπ. Ναυτιλίας της προηγούμενης κυβέρνησης την χρηματοδότηση έργων ύψους 100000 ευρω για την αισθητική ανάπλαση της παραλίας ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταστηματάρχες με έξοδα όταν ολοκληρωθεί η σημερινή εργολαβία και να εξασφαλιστεί η ομοιομορφία της κεντρικής παραλίας.
Παράλληλα η σημερινή νέα ηγεσία του Υπ. Ναυτιλίας πέτυχε να αδειοδοτηθεί το Δ.Λ.Τ. Πύργου –κατόπιν ηλειακής πολιτικής εκπροσώπησης – στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (slops)από τα πλοία που προσεγγίζουν στο λιμάνι , με πολύ χαμηλό κόστος και σημαντικά οφέλη για την αύξηση τοσο των παροχών του λιμανιού όσο και των εσόδων του ενώ στο ίδιο θέμα επετεύχθη από την διοίκηση του Λ.Τ. Πύργου, η μη ένταξη του στον Οργανισμό λιμένος Πατρών που θα είχε ,κατά τον κ Βαρουξή ,οδυνηρές συνέπειες για την Ηλεία και τον τουρισμό της.
«Φέραμε έτσι ξανά στην Ηλεία το λιμάνι Κατακολου…» ειπε με νόημα ο πρόεδρος του ΔΛ.Τ. Πύργου κ Λ. Βαρουξής που με εξαιρετική ικανοποίηση στάθηκε στο εν λογω εγχείρημα τους επισημαίνοντας πως επί των ημερών στην προεδρεία του ΛΤ. δεν θα ανεχόταν να προσαρτηθεί το λιμάνι Κατακολου στην Α.Ε. της Πάτρας . Και πρόσθεσε πως ήδη έχουν συντελεστεί αδικίες που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν από επίσημα χείλη αναφορικά με τις δαπάνες μόλις των 15 εκατομμυρίων ευρω σε ότι αφορά τα λιμενικά έργα στο Κατάκολο και περισσότερα από 250 εκ. ευρω για το λιμάνι της Πάτρας τη στιγμή που η Ηλεια δικαιούται λογω της μορφολογίας και της ιστορίας της να έχει έναν διαφορετικό βηματισμό στο μέλλον.
Κινούμενος στην κατεύθυνση του χαμένου εδάφους από την δραματική πτώση του συνολικού αριθμού των αφίξεων πλοίων στο λιμάνι καθως και της απουσίας υποδομών ειδικά στον τομέα της ασφάλειας που έδιωξαν την Costa και κινδυνεύουν να χαθούν στο μέλλον κι άλλα κεκτημένα της κρουαζιέρας στο Κατάκολο ,αν δεν αλλάξουν ριζικά οι παροχές του λιμένος ο κ Βαρουξής , επεσήμανε πως θα αξιολογηθούν από το Σωμα Ελεγκτών ασφαλείας λιμένων του Υπ. Ναυτιλίας .

Ενώ ηδη έχουν κατατεθεί προτάσεις εναλλακτικών  προορισμών στην υπουργό Τουρισμου κα Κουντουρα μετά την πρόσφατη συνάντηση τους στο γραφείο της για να μιλήσουν για την ανάπτυξη του λιμένος Κατακολου . Παράλληλα ανέφερε το εξαιρετικά θετικό στοιχείο της λειτουργίας σε πιλωτική για φέτος βαση, του λιμανιού Κατακολου ως λιμένος επιβίβασης τουριστών στο κρουαζιερόπλοιο της MSC Poesia κάθε Δευτέρα μεχρι και τα τελη Οκτωβρίου ενώ εχουν εκφράσει την πρόθεση τους για συνεργασια στο μελλον κι άλλες ναυτιλιακές εταιρείες με προοπτική στο Κατακολο να διανυκτερεύουν εκατοντάδες επισκέπτες της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
«Και ο Πύργος ως αστικό κομμάτι της κρουαζιέρας θα χρησιμοποιηθεί -ειπε ο κ Βαρουξής- και σαφώς ενισχυθούν οι δομες που ειτε βρίσκονται σε αδράνεια-τουριστικά μονοπάτια , πρόσβαση σε αξιοθέατα και υποδομές – ειτε μένουν να δημιουργηθούν για την περιφερεια του Κατακολου ώστε να εξυπηρετηθεί ο τουρίστας της κρουαζιέρας όπως είναι το μέλημα του υπουργείου τουρισμού και των ναυτιλιακών εταιρειών που επιθυμούν να παραμείνουν στο Κατακολο- για τις υπάρχουσες σε συνεργασία μαζί μας- αλλά και για όσες νέες εταιρείες επισκεφθουν το λιμάνι , στη συνέχεια», σημείωσε ο κ Βαρουξής. Τότε μάλιστα απευθυνόμενος σε συνεργάτες του στο Δ.Σ που ήταν στη αίθουσα της συνέντευξης ο κ Βαρουξής σχολίασε πως έχουν ήδη εκδοθεί και τέθηκαν σε ισχύ κάρτες διαπίστευσης για χρήση λιμενικού χώρου κατά την είσοδο οχημάτων και πεζών εν ώρα κρουαζιέρας και με έλεγχο αστυνομίας και λιμεναρχείου θα γίνεται σύντομα και η κυκλοφορία εντος του οικισμού Κατακολου με μονοδρομήσεις κεντρικών οδών για την ασφαλή μετάβαση των τουριστών εντος και εκτός της αγοράς.
Παράλληλα έγινε αναφορά σε αύξηση των παροχών του λιμανιού με την εξασφάλιση της επέκτασης του υδρευτικού δικτύου από την ΔΕΥΑΠ με στόχο την προσφορά νερού, με πιστοποιημένη ποιότητα και τακτικούς ελέγχους- για τροφοδοσία των πλοίων . Και ταυτόχρονα μεσω της συνεργασίας τους με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕΔ εγινε η υποθαλλάσσια αποτύπωση της σπηλαίωσης- εξαιτίας του υδάτινου όγκου που δέχονται στα τοιχώματα τους οι προβλήτες του λιμανιού- που ειχε ζητήσει ο κ Βαρουξής ώστε να ελέγχουν από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του και θα αποτελέσουν ετσι χρήσιμο εργαλείο παρέμβασης για την σωτηρία του λιμανιού στο μέλλον.
Η μαρίνα Κατακολου ήταν το μεγάλο πεδίο δρασης τους για το παρόν οχταμηνο ειπε ο κ Βαρουξής καθως κατάφεραν μαζι με τους συνεργάτες του να διασφαλίσουν την συμμόρφωση των χώρων της, την οργάνωση των υπηρεσιών της και την εξασφάλιση εσόδων από ελλιμενισμούς σκαφων που μεχρι προσφατα δεν αποδίδονταν καθως δεν εισπράττονταν κιόλας!
Ενώ στον ίδιο τομεα συμπεριέλαβε και σημαντικές παροχές στην υπηρεσία των ιδιοκτητών σκαφων που θα απολαμβάνουν καθιστώντας την μαρινα ένα δευτερο τουριστικό λιμανι στο Κατακολο και την απόδοση σημαντικών εσόδων στην υπηρεσία. Βορείως μάλιστα της μαρίνας η Διοίκηση του Λ.Τ. Πυργου θα λειτουργήσει χωρο διαχείμασης σκαφών που και αισθητικά θα εξωραΐσουν τον χωρο που σήμερα μοιάζει με χωματερή αλλα θα παρέχουν κιόλας ασφάλεια σε οσους θελουν να αφηνουν έναντι χαμηλού αντιτίμου για οσο διάστημα επιθυμούν στο σημείο ,τα σκάφη τους.
Ο κ Βαρουξής δηλωσε πως ουτε το τρίτο σε αφιξεις λιμάνι της χωρας παρέλαβε ουτε ένα εκατομμύριο ευρω έσοδα το λιμάνι βγάζει ετησίως θέλοντας έτσι να μην διαχέονται ψευδείς εντυπώσεις αλλά αντίθετα τα πραγματικά μεγέθη και ειπε πως, «Εμείς θέλουμε και θα το καταφέρουμε να καταστήσουμε ξανά στη λιστα των τριων πρωτων , το λιμανι Κατακολου και θα αυξησουμε την προοπτική εσόδων του για την τοπικη οικονομια και για την υπηρεσία του λιμενικού ταμείου».
Μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην διοικητική δομή του Λ.Τ. που λειτουργεί με τομείς αρμοδιότητας και προσωπικό καθώς και την εποπτεία του προέδρου του σώματος ορκωτών λογιστων της χωρας κ Σ Δρακοπουλου που ορίστηκε από τον κ Βαρουξή στη θέση αυτή για διασφάλιση της διαφάνειας στο ταμείο της υπηρεσίας.
Τέλος έγινε αναφορά στις διεκδικήσεις του Δ.Λ.Τ. Πυργου αναφορικά με τα έργα επέκτασης της χερσαίας ζωνης –των οποίων εκκρεμεί η ένταξη στο ΕΠΣΑ απο την ΠΕΔ για δημοπράτηση και εκτέλεση τους ως «εμπροσταβαρή» όπως τα εχει χαρακτηρίσει ο κ Κατσιφαρας- και της παράκαμψης Αγιου Ιωάννη- Κατακολου που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της Ηλείας αρκεί ,όπως επισήμανε ο κ Βαρουξής,να ξεκινήσουν…

Όπως και στην απόκτηση ενός ασθενοφόρου από τον παροπλισμένο στόλο του ΕΚΑΒ στην Πάτρα με δυνατότητα επισκευής του για μόνιμη παρουσία στο λιμάνι μετα την παραχώρηση ενός εν ενέργεια οχήματος εν ώρα κρουαζιέρας από την Διοίκηση ΕΚΑΒ με την παρέμβαση του Ηλείου διοικητή της 6ης ΥΠΕ Δυτ. Ελλάδας κ Γιαννοπουλου. «Δε θέλουμε να στερήσουμε ένα ασθενοφόρο από τα ελάχιστα που υπάρχουν για τις ανάγκες Ηλείων ασθενών αλλα αντίθετα θα εχουμε ένα δικό μας το οποιο θα μπορεί να συνεισφέρει κιολας στις ανάγκες του ΕΚΑΒ ενώ θα παρέχει υπηρεσίες υγείας στους τουρίστες του λιμένος Κατακολου» , ειπε ο κ Βαρουξής.
Και συνέχισε με αναφορές του για την αδειοδοτηση του Λ.Τ. Πυργου για την λειτουργία υδατοδρομιου αμεσα με εκπλήρωση αερομεταφορών για μετακινήσεις τουριστών, επισκεπτών , επαγγελματιών και κατοικων της ευρύτερης περιοχής αφου όπως τονισε κορδέλα πολιτικού αεροδρομίου η Ηλεια δεν ευτύχησε μεχρι στιγμής να κοψει αλλά στο Κατακολο θα το φέρουμε (υδατοδρόμιο) για κάθε ανάγκη που θα παραστεί.
Και κλείνοντας επισήμανε την πολύ θετικη τροπή στις συνομιλίες του με την Διοικηση της ΓΑΙΟΣΕ για παραχώρηση χωρου της στο Κατάκολο στην υπηρεσία του Λ.Τ. με ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του που αναμένεται στις προσεχείς ημερες να ανακοινωθεί επισήμως. Μάλιστα ο κ Βαρουξής ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοηθεια τους τον Δήμαρχο Πυργου, τους βουλευτές της Ηλείας , τους εκπροσώπους της ΠΕΔ , τον λιμενάρχη Κατακολου , τον πρόεδρο του Τ.Σ. κ Καντουνη,  τον προεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, τον Αστυνομικο Δ/ντη Ηλειας και τον Δασάρχη Πύργου που έχουν φανεί σε κάθε κάλεσμα της υπηρεσίας του Λ.Τ. δίπλα τους.
Το παρών μεταξύ αλλων στην συνέντευξη Τυπου έδωσαν ακόμη μελη της Διοίκησης όπως οι κ Ρομποτής και Λουκοπούλου , το μελος του Τ.Σ. Κατακόλου κ Π.Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κατακολου Η Ενοτητα κ Διον. Μπουλουτας και η εκπρόσωπος του επαγγελματικού συλλόγου Κατακολου Η Αλληλεγγύη ,κα Αναστασία Νικολοπούλου.
Ο αντιπρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Πυργου κ Αντωνόπουλος στην συτνομή αναφορά του λίγο πριν το τελος της συνέντευξης Τυπου υπενθύμισε σε ολους το θετικο κλιμα της συνεργασίας του Δ.Σ. καθως όπως σχολίασε χωρίς εντασεις και με πραγματικό σεβασμό του ενός προς τον αλλον για το κοινο όραμα τους αναφορικά με την ανάπτυξη του λιμανιού ,λαμβάνουν αποφάσεις η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατοπιν  ομοφωνίας κι αυτό ,όπως σχολίασε, λέει πολλά για το παραχθέν έργο του Λ.Τ. και τονισε πως για την συνέχεια θα χρειαστούν και περισσότερη ακομη στήριξη από πλευράς κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>