ergasies-KASTOR
Εργασίες στο Λιμάνι
17 Νοεμβρίου, 2014
varouxis-varvitsiwtis
Στήριξη Υπουργού Ναυτιλίας
20 Νοεμβρίου, 2014
Εμφάνιση όλων

sunantisi-ydatodromio
Tο πρώτο βήμα για την ένταξη του Κατακόλου στο δίκτυο των υδατοδρομίων που θα λειτουργήσει στη χώρα από την άνοιξη του 2015 έγινε, κατά τη συνάντηση που είχε την περ Δευτερα το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδας Βαρουξής με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, παρουσία του Ηλείου βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα . Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε στους συνομιλητές του όλο το σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε 80 σημεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στόχος του υπουργείου με τη λειτουργία των υδατοδρομίων είναι «η λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας και θα εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα νησιά μας, καθώς τα οφέλη από τη λειτουργία τους είναι πολλαπλασιαστικά, οι προοπτικές ανάπτυξης τεράστιες και η επίδρασή τους εκτείνεται σε ευρύ φάσμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων»,
Όσον αφορά τι θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων υπήρξε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ενδελεχής ενημέρωση από τη νομικό σύμβουλο του υπουργείου κ. Δέσποινα Κεφαλίδου. Ειδικότερα η κ. Κεφαλίδου αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν προκύψει στο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των υδατοδρομίων βάσει των σχετικών διατάξεων του νόμου 4146/2013 με σημαντικότερη αυτή που δίνει τη δυνατότητα στα κατά τόπους Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ή στα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια να αναλαμβάνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Βαρουξής θα συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και θα εισηγηθεί την υποβολή αιτήματος στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων για τη λειτουργία υδατοδρομίου στο Κατάκολο.
Ο κ. Βαρουξής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόθεση του υπουργείου να εντάξει το Κατάκολο στο δίκτυο των υδατοδρόμιων, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του λιμανιού ως τουριστικού κόμβου για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Aπό την πλευρά του ο κ. Τζαβάρας, , ο οποιος διατηρεί φιλική σχέση με τον υφυπουργό κο Παπαδόπουλο , επεσήμανε τα εξής:
«Παρέχεται μία μοναδική δυνατότητα ολοκλήρωσης του τουριστικού χαρακτήρα του λιμανιού του Κατακόλου με την ίδρυση και λειτουργία του υδατοδρομίου.
Πράγματι, όπως συζητήσαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό στο γραφείο του, με πενιχρά μέσα το λιμάνι θα αποκτήσει μία υποδομή που θα του δώσει το δικαίωμα και την δυνατότητα να παίξει πρωτεύοντα ρόλο αρχικά στο τουριστικό και αργότερα σττο συγκοινωνιακό δίκτυο υδατοδρομίων, αφού μέχρι την επόμενη τουριστική σαιζόν του 2015 θα λειτουργούν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο περίπου 70 σταθμοί.
Το υδροπλάνο προσφέρεται, όχι μόνο για τουριστικές μετακινήσεις αλλά και για ασφαλείς αερομεταφορές, δεδομένου ότι κινείται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, έχει χαμηλό κόστος και υπ’ αυτή την έννοια μπορεί να αναπληρώσει με επιτυχία τις σημερινές ανάγκες για αερομεταφορές που έχει η περιοχή, η οποία εκπροσωπεί διεθνώς το brand name της Ολυμπίας.
Οι διαδικασίες με τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο 4146 έχουν επιταχυνθεί χωρίς γραφειοκρατία και με χαμηλό κόστος.
Είναι δε φανερό πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μπορεί να αποτελέσει φορέα που θα αναπτύξει μία μοναδική πρωτοβουλία αναπτυξιακής κατεύθυνσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, πολλοί οργανισμοί λιμένος και λιμενικά ταμεία έχουν ζητήσει αδειοδότηση για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας έχει υποβάλλει αίτημα για τέσσερα υδατοδρόμια τα οποία αφορούν την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς.
Επίσης, άδεια για υδατοδρόμιο έχουν ζητήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οργανισμός Λιμένος Βόλου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκύρου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ζακύνθου.
Σημειώνεται ότι, όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των υδατοδρομίων, οι οργανισμοί λιμένος θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους έπειτα από διαγωνισμό σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει την ανάλογη εμπειρία και γνώση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>