Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στο διεθνές συνέδριο για την κρουαζιέρα στην Ηλεία

Διεθνείς συμμετοχές και κύρος στο φόρουμ για την κρουαζιέρα στην Αρχ. Ολυμπία

Σε νέα τροχιά τίθεται πλέον το μέλλον της κρουαζιέρας και του τουρισμού γενικότερα στην Ηλεία, στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη την Επικράτεια, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της ημερίδας για τις Οικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στους παράκτιους, νησιωτικούς και παραποτάμιους προορισμούς χθες το πρωί στο συνεδριακό κέντρο της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ολυμπία.

Η απήχηση της ημερίδας αποδείχθηκε υψηλών προσδοκιών, καθώς συμμετείχαν φορείς από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όλο το οικονομικό και τουριστικό εύρος, προεξάρχουσας της Αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη που βρέθηκε ξανά στον τόπο καταγωγής της.

Ήταν ίσως η πρώτη ημερίδα πανελλαδικά στην οποία αναλύθηκε κάθε πτυχή της κρουαζιέρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με παράθεση στοιχείων, ερευνών μελετών και απόψεων. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τα προβλήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, κατέθεσαν λύσεις για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και συνηγόρησαν στην ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας και συντονισμού όλων των προσπαθειών, προκειμένου να παραχθεί πλούτος που θα διαχυθεί σε όλη την κοινωνία και συμβάλει θετικά στη μάστιγα της ανεργίας.

Την ημερίδα προλόγισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, οποίος αναφέρθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη που καταγράφει η κρουαζιέρα στην Ευρώπη, επικεντρώνοντας στην αύξηση κατά 10% στη ζώνη Αδριατικής-Μεσογείου, με ευοίωνες προσδοκίες για το 2016.

Ο κ..Νικολούτσος, εμφορούμενος από πνεύμα εγρήγορσης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Περιφέρεια, επιχειρήσεις και ναυτιλιακές εταιρείες, να συεργαστούν με στόχο να διεκδικήσουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με έμφαση στη γαστρονομία, αξιοποιώντας το μοναδικό πλεονέκτημα των ηλειακών προϊόντων. Μάλιστα, δεν έμεινε στα λόγια, καθώς στο περιθώριο της ημερίδας, παρέθεσε γεύμα εργασίας με την ελίτ των ηλειακών εδεσμάτων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε ότι τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Ηλείας μπορούν να απογειώσουν τον τουρισμό και να βγάλουν τον νομό από το τέλμα και τη στασιμότητα. Μάλιστα, ο κ.Νικολούτσος δεν περιορίστηκε στην ομιλία του, αλλά παρενέβη και σε άλλες τοποθετήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη πνεύματος συνεργασίας και σύμπλευσης.

Θεμελιώδης προϋπόθεση της τουριστικής απογείωσης αποτελεί η θεσμική θωράκιση των δυνάμεων της Ηλείας σε ενιαίο μέτωπο δράσεων, με κυρίαρχα «όπλα» τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης συνεπικουρούμενα από άρτια οργανωμένο επιμελητηριακό δίκτυο ως εξέχουσας σημασίας προορισμού με δυο σύγχρονα λιμάνια Κατακολου και Κυλλήνης και το οργανωμένο επιμελητηριακό δίκτυο που προσέλκυσε διεθνείς συμμετοχές στο χθεσινό συνέδριο, κατάφεραν να συντονίσουν ένα ενιαίο μέτωπο δράσεων τόσο σε επίπεδο ελληνικής Πολιτείας όσο και σε συνεργασία με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεσογείου που μετείχαν.

Ο πρόεδρος του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, εκ των πρωτεργατών της ημερίδας, τόνις ότι η συγκεκριμένη ημερίδα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθεί ο τουρισμός, να αναδειχθεί ο απαράμιλλος πολιτιστικός πλούτος και ό,τι άλλο ενδιαφέρει τον επισκέπτη, καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα περιθώρια για κωλυσιεργία και υστέρηση. «Οφείλουμε να το πράξουμε ανεξαρτήτως κόστους» δήλως χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης.

O πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, λέγοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια σε ένα λιμάνι και θα πρέπει «όλοι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να προσφέρουμε νέες προτάσεις στις ναυτιλιακές εταιρείες καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι αμείλικτος».

Για το λιμάνι του Κατακόλου ο πήχυς είναι ψηλά, αφού ο κ.Βαρουξής έθεσε την είσοδο στο TOP-3 των ελληνικών λιμανιών μέσα από τις άριστες υποδομές και υπηρεσίες, διότι «οι τουρίστες ενισχύουν την οικονομία της Ηλείας με 50 εκατ. Ευρώ ετησίως. Το Κατάκολο λειτουργεί ως λιμάνι πρόσβασης στο παγκόσμιο σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας και μπορεί να πολλαπλασιάσει τα ωφελήματα γι αολόκληρη την περιοχή, ενώ στην Ηλεία υπάρχουν πάνω από 20 αρχαιολογικοί χώροι κορυφαίας σημασίας και περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος».

Ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Πύργου πέταξε τον μανδύα της ηλειακής μεμψιμοιρίας και επισήμανε ότι «η Ηλεία δικαιούται διαφορετικό βηματισμό και δεν θα απολογείται σε κανέναν επειδή έχει αρχαιολογικό, αγροτικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Θα διεκδικήσουμε την ευημερία της Ηλείας» υπενθυμίζοντας την αρχαία ρήση του Πλουτάρχου «Αμες γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» («Εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από τους προγόνους μας» και ευχόμενος να παραμεριστούν οι διαφορές και να εργαστούν όλοι σε όσα ενώνουν.

Επί της ημερίδας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, τονίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και δημιουργήσει νέα αναπτυξιακή προοπτική, αποδίδοντας ταυτόχρονα τα εύσημα στους διοργανωτές της ημερίδας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε ότι κάθε εγχείρημα με αναπτυξιακή προοπτική και οφέλη για τη Δυτική Ελλάδα, θα τον βρει συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ έδωσε έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία και συμπόρευση, επισημαίνοντας τον ανταγωνισμό, και ζήτησε από όλους τη σύμπηξη μετώπου για τη βελτίωση των υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατακόλου. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ επισήμανε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορούν να υλοποιηθούν.

Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, οι βουλευτές Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος και Κώστας Τζαβάρας, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από στελέχη ξένων επιμελητηριακών ενώσεων και δικτύων που προσκλήθηκαν από το Επιμελητήριο Ηλείας, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του Πυργιώτη διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, ο οποίος παρέθεσε τεκμηριωμένα στοιχεία ερευνών που καταδεικνύουν τη συνεισφορά του τουρισμού, καθώς και του Ηλείου ιστορικού-ερευνητή Σάκη Τραμπαδώρου, ο οποίος παρουσίασε πίνακες που αποτύπωναν με σαφήνεια την άνοδο όλων των ποιοτικών στοιχείων του λιμανιού του Κατακόλου τις τελευταίες δεκαετίες.
Παρεμβάσεις έγιναν μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γιώργο Μπενέτο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλο Καλογρίδη, τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γέωργιο Χονδρογιάννη, κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία 6 μελών του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, με προξάρχοντα τον ηλειακής καταγωγής Γιώργο Στασινόπουλο, ενώ εντύπωση προκάλεσε η παρουσία εκπροσώπων φορέων και ενώσεων από κάθε γωνιά της χώρας μας (Χανιά, Λέσβος, Χίος Κέρκυρα, Κόρινθος, Βόλος, Αλεξανδρούπολη κ.ά.) και από ευρωπαϊκές χώρες (Λουξεμβούργο, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ρωσία)

Η ημερίδα ήταν οργανωμένη από το Επιμελητήριο Ηλείας σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, παρέχοντας μετάφραση σε πέντε γλώσσες, γραμματειακή υποστήριξη και διανομή άρτιου τουριστικού ενημερωτικού υλικού , τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και δικτυακή σύνδεση για όλους τους συνέδρους και τα ΜΜΕ.
Μετά το πέρας των εργασιών οι διοργανωτές δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες σε εστιατόριο ξενοδοχείου της Ολυμπίας .

Έξι άξονες για τον τουρισμό

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μαγνήτισε το κοινό με τη μεστή και στοχευμένη ομιλία της, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο και είναι πρωταγωνιστής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όντας ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου.
Η υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο λιμάνι του Κατακόλου, το οποίο λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των αξιοθεάτων που προσφέρει στους επισκέπτες, συγκαταλέγεται στα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας πανελλαδικά, προσφέροντας τις παροχές ενός σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού εξυπηρετώντας την κίνηση προς την Αρχαία Ολυμπία.
Η κ.Κουντουρά ανέλυσε τους 6 βασικούς στόχους της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής:
α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τις 180 στις 215 μέρες, με απώτερο στόχο τους 12 μηνες,
β) την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, κ.ά., κάτι που θα συμβάλει στην εδραίωση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και θα φέρει στο προσκήνιο περιοχές που έως τώρα δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα προορισμών διεθνούς ενδιαφέροντος.
γ) στη διείσδυση σε νέες αγορές, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα συνδεμένα με τον πολυθεματικό τουρισμό και την ασύγκριτη πολιτιστική ιστορία και παράδοση
δ) στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ξεκάθαρη περιγραφή των αρμοδιοτήτων και των διατάξεων που θα διευκρινίζουν και θα συμπληρώνουν τα νομοθετικά κενά σε όλα τα επίπεδα της νέας τουριστικής πολιτικής.
Ε) στη συνεργασία με τον α΄και β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έναν ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με όραμα το ισχυρό εθνικό τουριστικό brand name.
Στ) στην προσέλκυση επενδύσεων με αφετηρία τον τουρισμό αλλά και κλάδου που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση .

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με φορείς της Αρχαίας Ολυμπίας, στους οποίους δεσμεύθηκε ότι θα θεσπίσει τουριστική νομοθεσία για να προστατευθεί το παραγόμενο κάθε φορά προϊόν που προκύπτει ως τουριστικός προορισμός. Οι φορείς της Ολυμπίας της προσέφεραν το συμβολικό δώρο της απεικόνισης σε αρχαϊκά νομίσματα του αγωνίσματος του πένταθλου και ευχαριστώντας τους επανελαβε ότι τους θέλει αρωγούς και συμπαραστάτες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>